Pulled pork

Ow wat is dat toch lekker, pulled pork vanaf de Big Green Egg. Je benr t eve envoor onder de pannen, maar het is het dubbel en dwars waard.

Het recept hiervoor komt van BBQuality, waar ik ook altijd het vlees haal. 

Voorbereiding Pulled Pork Recept

De voorbereiding begint met het selecteren van de benodigde kruiden voor de Rub, de injectie vloeistof en een lekkere BBQ saus. Wij hebben gekozen voor de volgende combinatie:

Ingrediënten BBQuality pulled pork injectiemix:

 • 100 ml appelsap
 • 60 ml witte wijn azijn
 • 40 ml honing
 • 30 ml worchestershire saus
 • 1 eetlepel grof zeezout
 • 1 eetlepel uienpoeder

Ingrediënten BBQuality pulled pork Rub:

 • 4,5 eetlepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels knoflookpoeder
 • 2 eetlepels zout
 • 2 eetlepels uienpoeder
 • 4 theelepels cayennepoeder
 • 2 eetlepels rozemarijn
 • 2 theelepels gemalen komijnzaad

Verdere benodigdheden:

 • BBQ
 • BBQuality Boston Butt
 • Houtsnippers
 • Kerntemperatuurmeter
 • Injectienaald
 • Genoeg vrienden om het op te eten

Bereidingswijze BBQuality Pulled Pork

We beginnen de bereiding eigenlijk al een dag van tevoren. De avond voordat hij op de BBQ gaat zul je al aan de slag moeten met het injecteren en in de rub zetten van de Boston Butt.

Injectiemix:

Meng alle ingrediënten net zolang door elkaar totdat het zout is opgelost. Dep de boston Butt even goed droog voordat je gaat injecteren. Pak vervolgens een injectiespuit (wij hebben deze gekocht bij @kookstijl voor 19,95,) en vul deze met de injectiemix. Let wel op dat je voor het vullen nog even goed roert zodat je een goede mix in de spuit krijgt. Injecteer het vlees vervolgens om de 5 centimeter met deze mix.

Injectiemix PP Injectiemix + rub PP

 

Na het injecteren van het vlees hebben we onze rub gemaakt. Dit stelt niet veel meer voor dan de bovenstaande ingrediënten bij elkaar gooien en even goed door elkaar mixen. Proef de rub altijd zelf even en voeg naar smaak iets meer of minder van een bepaald ingrediënt toe. Snij het overtollige vet even van het vlees, dan pakt de rub namelijk beter. Smeer vervolgens de gehele boston butt goed in met de rub.

 

Geinjecteerd en gerubt PP Rub PP

 

Nadat je de rub hebt aangebracht pak je hem goed in in vershoudfolie en leg je hem in de koelkast.

Ingepakt PP

 

Nadat je Boston Butt een aantal uurtjes, bij ons heeft hij een uurtje of tien in de koelkast gelegen, haal je de boston butt eruit om hem mooi op kamertemperatuur te laten komen.

Tijdens het op kamertemperatuur komen van de Boston Butt, ga je met je barbecue aan de slag. Je zorgt ervoor dat je temperatuur aan de binnenkant van de barbecue (de dome barbecue), rond de 120 graden Celsius komt en blijft. Zodra je deze dome temperatuur hebt bereikt ga je je Boston Butt op de grill leggen. Leg er een lekbak onder en doe hier eventueel wat bier in dat je lekker vindt. Dit is niet noodzakelijk, maar geeft wat extra smaak en is leuk om een keer te proberen. Wij hebben er ook nog wat houtsnippers bijgedaan, om een rooksmaakje aan het vlees te geven. Je gaat de Boston Butt indirect grillen.

Pulled Pork net op de grill | BBQuality

Na plus minus 5 uur heeft de Boston Butt een kerntemperatuur van 73 graden celsius bereikt. Dit is ongeveer na 5 uurtjes, ieder stuk vlees is anders. Je moet dit controleren met een kerntemperatuurmeter. Wij hebben de Igrill mini gebruikt, die we bij de ProBBQshop hebben besteld. Nu wordt het tijd om de glaze aan te brengen. Wij hebben de glaze op de volgende manier bereidt:

Ingrediënten BBQuality glaze:

 • 1 koffiekop barbecuesaus
 • 4 eetlepels witte wijn azijn
 • 4 eetlepels honing

Ingredienten glaze Pulled Pork

Wij hebben de glaze gemaakt met bovenstaande ingrediënten. verwarm de ingrediënten even kort in een pannetje en smeer deze dan op de boston butt. De glaze is erg belangrijk voor de smaak en zorgt voor een mooie bark om het vlees.

Pulled Pork voor glaze Pulled Pork na glaze

Vervolgens hebben we het vlees weer 2 uur op de barbecue gelegd. Na 2 uur hebben we het vlees in de aluminiumfolie gewikkeld en weer op de barbecue gelegd. Nadat de kerntemperatuur van 88 graden bereikt is hebben we het vocht wat uit het vlees is gekomen opgevangen in een bakje. Dit vocht gaan we straks gebruiken voor de finishing touch wanneer we het vlees los hebben getrokken.

Het vlees hebben we daarna weer ingepakt en een uur laten rusten.

Pulled Pork in aluminium | BBQuality

Tijdens dit uurtje rust hebben we mooi de tijd om met het vocht dat we hebben opgevangen uit het vlees, de BBQuality finishing touch saus te maken. We hebben hier nog het volgende aan toegevoegd en in een pannetje apart verwarmt.

Ingrediënten BBQuality finishing touch:

 • Een koffiekopje appelsap
 • Een koffiekopje barbecue saus
 • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 3 eetlepels worchestershire saus

Breng dit alles samen aan de kook en meng het straks door het gepulde (uit elkaar getrokken) vlees, dit doe je naar smaak.

Pulled Pork Finishing Touch Saus | BBQuality

Tijdens het rusten van het vlees hebben we naast deze saus ook nog een heerlijke frisse salade voor bij het broodje gemaakt.

In deze salade zitten de volgende ingrediënten:

 • 350 gram gesneden rode kool
 • 350 gram gesneden witte kool
 • 150 gram gesneden wortels
 • 1 gesneden appel met schil
 • 4 theelepel fijne mosterd
 • 2,5 theelepel worchestershire saus
 • 210 ml. (hellemans) mayonaise
 • 3 eetlepels citroensap
 • Peper (naar smaak)
 • Zout (naar smaak)
 • Olijf olie extra vergine (naar smaak)

Pulled Pork Koolsalade | BBQuality

Nadat we de BBQuality finishing touch saus en de heerlijke frisse salade hebben gemaakt, het vlees een uur heeft liggen rusten, gaan we de Boston Butt pullen, of te wel uit elkaar trekken. Wij hebben dit met twee vorken gedaan. Je kunt het ook met je handen doen. Het is dan wel aan te raden om dit met handschoentjes te doen, want het vlees is nog warm. Nadat je dit gedaan hebt meng je naar smaak de BBQuality finishing touch saus door het uit elkaar getrokken vlees.

Pulled Pork na pullen en saus | BBQuality

We hebben de pulled pork op twee manieren geserveerd. Op een zacht wit broodje met salade en augurk, maar ook in een wrap met wat salade erbij. Dit is een leuke variant waarmee je de pulled pork op een makkelijke manier kunt serveren aan je gasten. Daarnaast komt de smaak van het vlees beter tot zijn recht en zit je natuurlijk minder snel vol van al het brood…

Pulled Pork klaar | BBQuality

Al met al een hele klus, maar ontzettend leuk om te doen! Het is niet moeilijk, de barbecue moet zijn werk doen en geduld is een schone zaak! Uiteindelijk wordt je geduld rijkelijk beloond!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *