Nieuw huis, nieuwe domotica

Op 1 augustus zijn we verhuist van een appartement naar een vrijstaande (koop-)woning. In het oude huis had ik al wat met domotica. Nou ja, 3 aan/uit-schakelaars van Elro/HomeEasy. Om deze te bedienen had ik op een Raspberry Pi wat scripts geschreven in PHP. Samen met de USB Dongle die hierbij kan, stuurde hij een aan/uit-commando wanneer we dat wilde. Eigenlijk allemaal handmatig via de iPhone.

In het nieuwe huis wil ik het wat beter gaan aanpakken. Uiteraard heb ik nog steeds de hardware van de vorige keer, dus dat is een mooie basis. Na wat rondgekeken te hebben zijn er vele soorten oplossingen voor domotica, maar geen van alle kan alles of is precies wat ik wil. Zeker de kant-en-klaar-oplossingen (zoals KlikAanKlikUit) zijn duur en ondersteunen eigenlijk alleen hun eigen protocollen en apparaten.

Van het kijken naar de kant-en-klaar-oplossingen ben ik snel over overgestapt naar kijken van andere domoticasystemen. Zo kwam ik uit in het Domoticaforum op Tweakers.net. Hier staan ook verschillende systemen, welke allemaal hun eigen voordelen weer hebben. Ik heb gekozen om gebruik te maken van Domoticz om een aantal redenen: open source, eenvoudig te scripten, ondersteund (bijna) alles en werkt op een Raspberry Pi. Beter gezegd: Er is een standaard Raspberry Pi-image.

Zo gezegd, zo gedaan. De image van Domoticz gedownload en op een SD-kaart gezet en in de Raspberry Pi gestopt. IP-adres even opzoeken in de router en daarna kun je in één keer inloggen. Appeltje, eitje.

Eerste blik op Domoticz ziet er goed uit. Overzichtelijke indeling en veel mogelijkheden. In de tussentijd ook wat rondgekeken in het Domoticz-topic en op het Domoticz-forum zelf. Hierdoor al snel besloten dat ik universeel wil zijn qua apparatuur. Er zijn zoveel verschillende merken en apparaten en mogelijkheden. Elk merk heeft ook weer z’n eigen voordelen, maar niet elk merk heeft alles qua soorten apparatuur/schakelaars/etc. Gelukig heeft Domoticz een rechtstreekse aansturing voor RFXCOM RFXtrx433E. Dit is een zender/ontvanger welke eigenlijk alle protocollen voor Domotica ondersteund, zolang het maar op 433 Mhz is. Perfect voor mij dus en ook direct besteld.

De volgende dag was hij binnen en heb ik hem direct op m’n Raspberry Pi aangesloten. Hierna toegevoegd bij de Apparaten en dan is het alleen nog een kwestie van de apparaten bekend maken in Domoticz. Hierna is alles al te schakelen en is het tijd om na te denken over nieuwe dingen. De 3 schakelaars in het oude huis had ik zo bezet, maar het mooie van Domoticz is dat ik m’n hele huis erop kan laten draaien, en dat is uiteindelijk ook het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *