Zoete aardappelchips / patat

Lekkere chips, maar weer eens wat anders dan de standaard paprika. En: nog relatief gezond ook. Heerlijk en eenvoudig, als je een keukenmachine of mandoline hebt (of een frietsnijder, als je dat wilt).Zoete aardappelchips

Dit recept kan op 2 manieren. De frituur is het snelst, met de oven kun je meer doen met kruiden (als je je olie langer wilt gebruiken).

Ingrediënten

  • Zoete aardappels (1 kg is genoeg voor met z’n 2en)
  • Grof zeezout

Bereiding

Je kunt zelf kiezen of je de zoete aardappels wilt schillen of niet. Ze zeggen wel dat direct onder de schil de meeste vitamines zitten, maarja, maakt dat uit met chips? Schil je ze niet, maak ze dan wel even goed schoon onder de kraan en haal de rare plekjes weg.

Na het schillen gaan we ze snijden. Voor chips is in plakjes van 1mm ideaal. Hiervoor is het dus handig om een mandoline of keukenmachine te hebben. Een zoete aardappel is redelijk hard, dus met de hand snijd je je een breuk.

Nu gaan we even verschillende dingen doen voor oven en frituur.

Frituur

Leg de gesneden plakjes in een bak water en laat ze hier een uur in liggen. Dit zorgt ervoor dat de straks knapperige chips krijgen. Na een uur zet je de frituur aan en gaan we per portie bakken. Let op dat je porties niet te groot zijn, dan koelt je frituur te snel af en worden ze niet knapperig.

Haal je er een portie uit en deze droog je op een theedoek. Wanneer je ze plat legt op de theedoen is een volle theedoek meestal een mooie portie. Leg er even een andere theedoek op en dep ze op die manier droog. Gooi ze hierna in de frituur. Schudt een beetje met het mandje, zodat de chips/patat los van elkaar komen te liggen. Zodra ze licht verkleuren zijn ze al goed. Bij de eerste portie zal dit zo’n 5 min duren, hierna zal het sneller gaan. Let wel op: zoete aardappels bakken snel door. Dan worden ze donker en krijgen ze een bijsmaakje. Houdt ze dus niet te lang in de frituur.

Zo ga je door totdat je alles gebakken hebt. Gooi er nog wat zeezout over en je kunt genieten van een lekkere bak chips. Eventueel kun je ook nog andere smaken er overheen doen, denk aan uienpoeder, knoflookpoeder, wellicht wat chili.

Oven

Met de oven is wat meer werk, en persoonlijk vind ik het met de frituur lekkerder, maar met de oven kun je meer met smaakjes doen.

Verwarm de oven vast voor op 200ºC. Eerst maken we een bakje met zo’n 5 eetlepels olijfolie en hierin kun je lekkere kruiden doen. Bijvoorbeeld knoflook of chilisaus. Dit even door elkaar roeren en goed mengen met de zoete aardappels.

Op de ovenroosters leggen we bakpapier en deze vullen we met de chips/patat. Let erop dat de chips plat liggen en elkaar niet aanraken, anders worden ze niet krokant. Je schuift de roosters in de oven en wacht zo’n 10 min. Ze worden nu licht-bruin. Haal het rooster uit de oven en draai alle chips om. Daarna mag het rooster weer terug in de oven. Nog een 7 min. ofzo totdat ze klaar zijn. Let op dat ze niet te donker worden.

Hierna nog wat zout er overheen en verder: genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *