Domotica en de hel van energiebesparing

Het klinkt leuk, alles automatiseren. Toch vind ik het ook belangrijk om energiezuinig te leven. Niet dat het van m’n comfort af moet gaan, maar het scheelt ook gewoon geld. Dit is een van de redenen dat ik m’n slimme meter aan de domotica heb gekoppeld. Direct inzicht in wat je gebruikt. Wat er ook bij hoort, is energiezuinige verlichting. Nou, makkelijker gezegd dan gedaan. 

Er zijn tegenwoordig hele goeie en mooie alternatieven voor de ouderwetse gloeilamp. Niet alleen van dat fel-witte licht, maar ook mooie warme kleuren. Je ziet hierbij vooral LED-verlichting en spaarlampen.

Nu moet je alleen opletten: domotica werkt niet fijn met zuinige lampen. Beter gezegd: de schakelaars en de dimmers. Zo heb je ‘mini’-schakelaars welke je mooi achter een schakelaar of achter een plafondlamp kunt plaatsen. Deze hebben geen aparte stroom nodig, maar staan in serie geschakeld met de lamp. Hierbij ook gelijk het probleem: je krijgt hierdoor een lekstroom door de lamp heen. Nu is dat met een gloeilamp niet erg, die doet helemaal niks met die lekstroom. Maar laat een zuinige LED-lamp nou weinig stroom nodig hebben. Resultaat: de lamp gaat zwak branden of knipperen terwijl de schakelaar dus uit staat. Een spaarlamp zal, zodra je hem uit zet, nog een minuutje blijven knipperen en dooft dan helemaal.

Nu zijn er wel oplossingen hiervoor. De meeste merken geven aan dat de lamp op een schakelaar/dimmer minimaal 3 Watt moet zijn. Ook kun je er een bypass filter tussen zetten, maarja, allemaal extra rompslomp.

Bedenk dus goed wat voor verlichting je gebruikt en kijk ook op de site van je domotica welke lampen ondersteund worden. Zo heeft KlikAanKlikUit tegenwoordig ook een lampenwijzer online staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *